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CONTROLLED SUBSTANCE EDUCATION REQUIREMENT FOR DEA REGISTRATION 

 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

(Rev. 9/7/23) 
 
Sec. 1263 of the spending bill Congress passed in December 2022 requires controlled 
substance prescribers to complete 8 hours of one-time training on safe controlled substance 
prescribing as a condition of receiving or renewing a DEA registration. The statutory language 
was taken from a separate bill, titled the Medication Access and Training Expansion Act (or 
MATE Act).  
 
Click here for the latest version of this document. You may need to refresh your browser.  
 
 

* * * GRANDFATHER CLAUSE * * * 
 
Before taking new courses, note that past trainings can be used to satisfy requirement. In 
other words, if you completed a qualified training prior to the enactment of this new training 
obligation on December 29, 2022—that training would count towards the eight-hour 
requirement.  
 
DEA has confirmed there is no statute of limitations for past coursework to qualify. For 
example, a qualifying course taken 20 years ago would satisfy the requirement (with a 
certificate of completion).  
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Institutional registrants? 
Course lasting less than one hour?  
Self-study activities?  
How will CERP providers know if their courses qualify?  
In-person only?  
 
1. Does this new DEA training requirement affect me?  
 
Likely. The requirement applies to all new and renewing DEA registrants (Schedules II, III, IV, 
and V). The only exceptions are veterinarians.  
 
2. What am I required to do?  
 
At the time of your next scheduled DEA registration submission (but not before June 27, 2023), 
registrants must:  
 

• Have completed eight hours of qualified training on safe controlled substance 
prescribing, with certificates of completion.  

• Check a box on their registration submission affirming they have completed the training.  
• Retain copies of all certificates of completion.  

 
This applies regardless of whether a registrant is completing their initial registration application 
or renewing their registration. It also applies to all drug schedules (Schedules II, III, IV, and V).  
 
Some important items to note:  
 

• Certificates of completion are required, but formal continuing education credit is not.  
• Qualified coursework completed before the law's passage is eligible (with certificates of 

completion).  
• Qualified coursework completed in dental school is eligible for those less than five years 

out of dental school.  
 
3. How much time do I have to comply?  
 
Compliance is required by the time of your next scheduled DEA registration submission—
regardless of whether it is an initial registration or a renewal registration—but not before  
June 27, 2023. For example, if you renew on June 26, 2023, compliance is not required until 
your next renewal.  
 
4. Does DEA plan to extend the compliance deadline(s)?  
 
DEA is aware that prescribers and training providers may have difficulty complying with the new 
training requirement in the time Congress allowed. The agency is considering whether and how 
it can grant additional time within the scope of its statutory authority. Until a decision is 
announced, however, those subject to the requirement should be prepared to comply by the 
congressionally established timeline.  
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Note that compliance is not required until the time of your next scheduled DEA registration 
submission—but not before June 27, 2023.  
 
5. Will I have to complete the eight hours of training on a cyclical basis? 
 
No. Additional training is not required after the one-time, 8-hour requirement has been satisfied. 
Sec. 1263 specifically states, “The Attorney General shall not require any qualified practitioner 
to complete the training…more than once.”  
 
6. How will I know what courses will satisfy the requirement?  
 
To qualify, the coursework must meet three criteria:  
 

• The course must be an approved topic.  
• The course must be conducted through an approved medium.  
• The course must be delivered by a designated training provider.  

 
First, the course must cover some aspect of the safe pharmacological management of dental 
pain and screening, brief intervention, and referral for appropriate treatment of patients with or 
at risk of developing opioid and other substance use disorders. The subject matter is broadly 
defined.  
 
Second, the training may take the form of classroom situations, seminars at professional society 
meetings, electronic communications, or otherwise. The ADA is seeking clarification about 
whether reading a journal article for continuing education credit would count toward the 
requirement.  
 
Finally, the course(s) must be delivered by a designated training provider. The ADA, the 
American Association of Oral and Maxillofacial Surgeons (AAOMS), and ADA CERP providers 
are designated training providers. Click here for the complete list.  
 
Some important items to note:  
 

• Certificates of completion are required, but formal continuing education credit is not.  
• Qualified coursework completed before the law's passage is eligible (with certificates of 

completion).  
• Qualified coursework completed in dental school is eligible for those less than five years 

out of dental school.  
 
7. How will DEA enforce this requirement?  
 
DEA has indicated it does not plan to audit or investigate prescribers based solely on 
compliance with this training requirement. However, the agency may check for certificates of 
completion when investigating a prescriber for some other infraction.  
 
8. How do I demonstrate compliance?  
 

https://www.congress.gov/bill/117th-congress/house-bill/2617
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Registrants will need to check a box on their DEA registration submission—regardless of 
whether it is an initial registration or a renewal registration—affirming they have completed the 
required training. Registrants should also retain copies of all certificates of completion.  
 
Recent graduates should contact their dental school for completion certificates. Recent 
graduates may also need to complete supplemental training if their qualifying coursework total 
less than eight hours.  
 
DEA currently has no plans to create a platform that will allow prescribers to upload and store 
certificates of completion.  
 
9. Does the ADA offer eligible training on safe controlled substance prescribing?  
 
Yes. Both the ADA and ADA CERP providers 
are among the designated training 
organizations that offer educational courses on 
the safe pharmacological management of 
dental pain and screening, brief intervention, 
and referral for appropriate treatment of 
patients with or at risk of developing opioid and 
other substance use disorders.  
 
The DEA appears to be relying on the law’s 
designated training organizations to make 
good faith determinations about what courses 
will satisfy the new training requirement.  
 
The ADA is a designated training provider.  
For an up-to-date list of continuing education 
offerings, please visit the ADA website at 
https://www.ada.org/resources/practice/ 
wellness/opioid-education-for-dentists. 
 
 
Again, the DEA appears to be relying on the law’s designated training organizations to make 
good faith determinations about what courses will satisfy the new training requirement.  
 
10. Do recent dental school graduates have to complete this additional training?  
 
Likely. The requirement applies to all DEA registration submissions—regardless of whether it is 
an initial registration or a renewal registration—beginning on or after June 27, 2023. If you do 
not intend to apply for a DEA registration, you are not affected.  
 
Note that the law permits relevant dental school coursework to count toward the training 
requirement for those who are less than five years out of dental school. DEA has stated it is 
relying on dental schools to hand out certificates documenting completion of any qualifying 
coursework.  
 
11. Do the trainings have to be for continuing education credit?  
 

 
* * * IMPORTANT * * * 

 
Before taking new courses, note that past 
trainings can be used to satisfy requirement. In 
other words, if you completed a qualified training 
prior to the enactment of this new training 
obligation on December 29, 2022—that training 
would count towards the eight-hour requirement.  
 
DEA has confirmed there is no statute of 
limitations for past coursework to qualify. For 
example, a qualifying course taken 20 years ago 
would satisfy the requirement (with a certificate 
of completion).  
 
Also note that relevant dental school coursework 
counts toward the federally required training for 
those who are less than five years out of dental 
school.  
 

https://www.ada.org/resources/practice/wellness/opioid-education-for-dentists
https://www.ada.org/resources/practice/wellness/opioid-education-for-dentists


Frequently Asked Questions 
Rev. 4/10/23 

- 6 - 

No. Certificates of completion are required, but formal continuing education credit is not.  
 
12. I have multiple DEA registrations. Do I have to complete eight hours of training for 

each one?  
 
No. The same eight hours of training can be recycled for multiple DEA registrations.  
 
13. Do I have to use specific training providers? Will ADA CERP credits count?  
 
Yes. The course(s) must be provided only by the organizations listed in the statute. The 
recognized organizations are:  
 

• American Dental Association  
• American Association of Oral and Maxillofacial Surgeons  
• ADA CERP-recognized providers (i.e., any organization recognized by the Commission 

for Continuing Education Provider Recognition, or CCEPR) 
 

and/or 
 

• American Society of Addiction Medicine 
• American Academy of Addiction Psychiatry  
• American Medical Association  
• American Osteopathic Association  
• American Psychiatric Association  
• Any organization accredited by the Accreditation Council for Continuing Medical 

Education (ACCME)  
• Any organization accredited by a state medical society accreditor that is recognized by 

the ACCME or the CCEPR  
• Any organization accredited by the American Osteopathic Association to provide 

continuing education  
• Any organization approved by the Assistant Secretary for Mental Health and Substance 

Use, the ACCME, or the CCEPR 
 
If a state dental society is a recognized ADA CERP provider—or recognized by one of the other 
designated training providers—its courses should satisfy the requirement.  
 
14. Is my state dental society a recognized training provider?  
 
Possibly. If your state dental society is a recognized ADA CERP provider—or recognized by one 
of the other designated training providers—its qualifying courses should satisfy the requirement.  
 
15. Will training completed prior to the law’s passage count toward the new requirement?  
 
Yes. Past trainings from designated training organizations can count towards a practitioner 
meeting this requirement. In other words, if you received an eligible training from one of the 
designated training organizations—prior to the enactment of this new requirement on December 
29, 2022—that training counts towards the eight-hour requirement. A certificate of completion is 
required.  
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There is no statute of limitations on past trainings being used to satisfy the requirement, except 
for relevant training in dental school. Dental school training may only be used by those who are 
less than five years out of dental school.  
 
16. Does the eight hours of training have to occur in one session?  
 
No. The training does not have to occur in one session. It can be cumulative across multiple 
sessions that equal eight hours of training.  
 
17. Do courses have to be taken in one-hour blocks?  
 
No. There are no minimum time restrictions on individual courses. However, certificates of 
completion must be obtained.  
 
18. Will training credits accepted for state licensure count toward the new DEA 

requirement?  
 
Yes. Training hours accepted for state licensure may be recycled to satisfy the DEA training 
requirement. Sec. 1263 specifically states, “Nothing in this subsection shall be construed…to 
preclude the use…of training…to satisfy registration requirements of a State or for some other 
lawful purpose.”  
 
19. Can my state impose additional training requirements?  
 
Yes. The federal requirement is a floor, not ceiling. Your state may impose additional training 
requirements. Sec. 1263 specifically states, “Nothing in this subsection shall be construed…to 
preempt any additional requirements by a State related to the dispensing of controlled 
substances under schedule II, III, IV, or V.”  
 
20. Am I required to complete training on controlled substance topics that are outside of 

my scope of practice?  
 
No. Dental prescribers are not required to complete coursework on controlled substance 
prescribing topics that are outside their scope of practice (e.g., medication-assisted treatment).  
 
21. What is the ADA’s position on this new requirement?  
 
In 2018, the ADA became the only major health professional organization to support mandatory 
continuing education on the safe prescribing of controlled substances. As a result, lawmakers 
viewed the ADA as an honest broker on the subject and made several accommodations to 
address some early concerns.  
 
Unlike the original version, lawmakers:  
 

• Removed requirements for dentists to complete coursework on topics outside their 
scope of practice (e.g., prescribing buprenorphine).  
 

• Allowed state-required training to count toward the new federal training requirement.  
 

https://www.congress.gov/bill/117th-congress/house-bill/2617
https://www.congress.gov/bill/117th-congress/house-bill/2617
https://www.ada.org/about/governance/current-policies#substanceusedisorders
https://www.ada.org/about/governance/current-policies#substanceusedisorders
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• Allowed dental school courses to count toward the federally required training for those 
less than five years out of dental school.  
 

• Permitted training offered by ADA CERP training providers to count toward the federal 
training requirement.  

 
22. Where can I find additional information?  
 
Dentists and dental professionals may email the Member Service Center at msc@ada.org, or 
call 312-440-2500. Staff are available 8:00 AM – 5:00 PM Central Time.  
 
For official answers from the DEA, please email your questions to the Diversion Control Division 
Policy Section at ODLP@dea.gov, or call 571-362-3260. The website is deadiversion.usdoj.gov.  
 
Additional information is available on ADA.org.  

mailto:msc@ada.org
mailto:ODLP@dea.gov
https://deadiversion.usdoj.gov/pubs/pubs.html
https://www.ada.org/resources/practice/legal-and-regulatory/dea-registration
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